Aby sa kaprom dýchalo ľahšie

Predtým, ako sa kapry dostanú na vianočný stôl, prežívajú riadny kolotoč. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, čo je potrebné podniknúť, aby sa týmto rybám dýchalo ľahšie a nedostávali vianočnú nádielku, ktorú si nezaslúžia.

Kapor je ryba

Kapor je ryba. Je najväčšou kaprovitou rybou na Slovensku. Nie je našim pôvodným druhom, pochádza z Ázie, kde sa jeho chovu venovali niekoľko tisícročí. Jedna sa o ľahko prispôsobivú rybu, žijúcu v stojatých alebo pomaly tečúcich vodách. Patrí medzi dlhoveké ryby, schopné dožiť sa veku viac ako 30 rokov. Rekord bol zaznamenaný v Anglicku, kde sa kapor dožil až 67 rokov!

Dýcha prostredníctvom žiabier, ktorými získava kyslík z vody. Jeho životaschopnosť mu dovoľuje istý čas vydržať „na vzduchu“, ale jedná sa len o prežívanie, jednoducho povedané dusenie sa, pri ktorom zažíva stres. Povrch jeho tela je pokrytý šupinami a vrstvou tenkej pokožky obsahujúcej sliz. Ten ho chráni pred škodlivinami a tiež mu zjednodušuje pohyb vo vode.

Očami vie rozlišovať len svetlo a tmu, vidí do vzdialenosti jedného metra. Na orientáciu má slúžia hmatové fúziky. Pre tento účel má aj dobre vyvinutý čuch a chuťové poháriky. A nezabudnime na bočnú čiaru – zmyslový orgán, ktorým kapor vníma nárazy vĺn, tlak vody, smer prúdu a teplotu vody.

A napriek tomu, že nemá uši ako my, veľmi dobre počuje!

V potrave je nebrieberčivý, všežravý. V prirodzenom prostredí sa živí červami a planktónom. Väčšie kapry nepohrdnú ani malou rybkou.

Od jesene do Vianoc

Na jeseň kapry vyhľadávajú potravu, aby si spravili dostatočnú zásobu na zimu. So znižujúcou sa teplotou sa sťahujú do hlbších, pokojnejších miest, kde majú v pláne prezimovať.

Výlov, nakladanie, vykladanie, pouličný predaj. Predstavte si, že ste unavení a niekto s vami neustále potriasa, uberá vám vzduch, núti vás stáť v rade a tlačiť sa. Telo máte boľavé a kožu zodratú. Do toho všetkého máte veľký hlad.

Kapry sa v umelých chovoch nekŕmia 2 mesiace pred usmrtením, aby ich mäso bolo chutnejšie. Argumentujúc, že aj tak v tomto období nejedia. Lenže oni by jedli a namiesto pokojného prezimovania, majú obrovský výdaj energie a sú hladné = náchylné na ochoräää

 

Foto: SITA Petr David Josek

Nevonia Vám kapor?

Vymysleli sme menučka a napíšeme Vám, ako si ich pripraviť. Sú chutné, sýte a šetrné k zvieratám. Navyše všetky živočíšne produkty sú nahraditeľné rastlinnými alternatívami.

MENU 1

Šošovicová polievka na kyslo

Na oleji si jemne osmahneme hnedú šošovicu a 2 strúčiky cesnaku. Podlejeme vodou, pridáme bobkový list, soľ/ solčanku a nové korenie. Keď nám šošovica zmäkne, pridáme 3-4 kusy nakrájaných zemiakov. Na záver zahustíme sójovou smotanou so špaldovou/ ryžovou múkou.

Zemiakový šalát a vege ryba

Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke v osolenej vode. Necháme ich vychladnúť, olúpeme a nakrájame na kocky. Do oleja zamiešame soľ a korenie. Polejeme zemiaky a necháme odstáť. Uvarenú mrkvu, hrášok a kukuricu pokrájame na malé kúsky. Primiešame k zemiakom, zamiešame a vegánskou majonézou. Necháme vychladiť.

Vege ryba

Vločky zmiešame s uvareným, nahrubo nastrúhaným zelerom, zmesou korenia na ryby, 1-2 lyžicami sójovej omáčky a zalejeme cca 1/4 – 1/2 l zeleninového vývaru. Necháme namočené v chladničke aspoň 3-4 hodiny (najlepšie cez noc). Potom zahustíme strúhankou alebo hraškou a modelujeme porcie v ľubovoľnom tvare (odporúčané sú rybky). Obalíme v strúhanke alebo hraške a smažíme na oleji.

MENU 2

Kapustovo hríbiková polievka

Do zeleninového vývaru dáme variť kyslú kapustu, pridáme sušené hríby a varíme cca 30 minút, zvlášť si uvaríme na kocky pokrájané zemiaky a pridáme ich do hrnca s kapustou. Na oleji podusíme cibuľu, pridáme papriku, spolu podusíme a pridáme do hrnca a všetko spolu povaríme do mäkka, zaprášime sladkou, červenou paprikou. Podľa chuti osolíme a okoreníme

Rakúsky zemiakový šalát a cícerové fašírky

Zemiaky umyjeme, očistíme a uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom ich zlejeme, ošúpeme a ešte teplé nakrájame na plátky. V mise zmiešame horčicu, olej, ocot, zeleninový vývar, podľa chuti soľ, cukor a korenie. Cibuľu ošúpeme a najemno nasekáme spolu s pažítkou. Pridáme k zemiakom, premiešame a zalejeme horúcim nálevom. Pri izbovej teplote necháme vychladnúť a podávame

Cícerové fašírky píšu Stvory z kuchyne

Na stôl položíme stolný mixér, taký ten do ktorého môžete hocičo šmariť a všetko rozmixuje. Ak taký nemáte.. tak ste došli… 😀 Ale nie, skúste ponorným 😉 Do mixéra šmaríme cibuľu a cesnax. Spravíme mix mix a prišvacmeme bylinky, ďalšie mix mix.. a už sa nám to zelená. Prišmaríme aj cícer a ďalšie miiiix.. už nie mix mix.. 😀 Občasné kúsky môžu kľudne ostať veď zuby máme. Prehodime zmesku do misky a prišupneme múku, soľ, citrónovú štavu a pekne vypracujeme homogénnu hmotu ktorá sa dá pekne tvarovať. Vytvarujeme guličky alebo placky, no čo sa vám viac páči a vopcháme do chladničky na 30 minút. Na panvici rozteplíme kokosáč a placky z každej strany opečieme cca 4 minúty. Poďla toho aké hebedá ste si spravili samozrejme.. :))

Nebuď bábovka

Trúbu predhrejte na 180°C a väčšiu formu na bábovku dobre vymažte rastlinným tukom a vysypte mukou. Múku, mleté mandle, kukuričný škrob, prášok do pečiva, sódu a soľ preosejte do misky a dobre premiešajte. Vo väčšej mise metličkou prešľahajte olej s jogurtom (alebo jablkovým pyré), vanilkou, rumom, citrónom a cukrom. Do tejto zmesi striedavo preosievajte zmes s múkou a prilievajte kokosové mlieko, po každom prídavku poriadne premiešajte metličkou. Oddeľte asi 1/3 cesta do menšej misky, pridajte kakao a trochu rumu a dobre premiešajte. Do vymazané formy vlejte 1/3 vanilkového cesta, všetko kakaové a nakoniec aj zostávajúce vanilkové cesto. Nožom alebo špajľou pohybujte hore dole, aby ste vytvorili mramorovanie.

Bábovku vložte do predhriatej trúby a pečte na 180°C tradične či 160°C horko vzduch asi hodinu (cca hodina a štvrť). Pokiaľ nie je mokré cesto alebo veľké drobky, je hotovo.

Bábovku nechajte asi 15 minút vychladnúť vo forme, potom opatrne vyklopte a podávajte vychladené.

Výborné recepty nájdeš napríklad aj na www.biteme.sk alebo www.veganotic.cz(pekná stránka, skvelé recepty). Tipy na dobré vianočné hostiny radi pridáme, píš na. Na kampane.sz@gmail.com.

Dobrých stránok je, samozrejme, o veľa viac:

 

Zákony

NARIADENIE RADY (ES) č. 1099/2009 z 24. septembra 2009 o ochrane zvierat počas usmrcovania

Článok 3

Všeobecné požiadavky na usmrcovanie a súvisiace úkony

  1. Počas usmrcovania a súvisiacich úkonov sa zvieratá ušetria akejkoľvek bolesti, strachu alebo utrpenia, ktorým sa dá vyhnúť. 432 NARIADENIE VLÁDY Slovenskej republiky z 12. decembra 2012, ktorým sa ustanovujú požiadavky na ochranu zvierat počas usmrcovania § 5
  2. Ryby možno držať vo vhodných nádobách, v ktorých na 1 m3 vody pripadá najviac 200 kg živých rýb, teplota vody sa pohybuje v rozsahu 5°C až 10°C a je zabezpečená možnosť dostatočnej výmeny pitnej vody. Ryby možno z vody vyberať len pomocou podberáka.
  3. Ryby sa nesmú chytať za oči a žiabre, za živa zbavovať šupín, násilne zbavovať ikier alebo mlieča a omračovať alebo usmrcovať inak, ako je stanovené v prílohe č. 2 v bode II.2, v bode II.3 písm. f) a v bode II.4 písm. c), v bode III.2, v bode III.3 písm. f) a v bode III.4.

 

Čo viac sa dá spraviť?

Najlepšie je, dať si Vianoce bez kapra na stole. Ak sme Vás nepresvedčili, spravte pre aspoň nasledovné:

  • Dajte kapra usmrtiť odborne, na mieste jeho predaja. Skracujete tým jeho utrpenie
  • Prenášajteho čo najkratšie, v navlhčenej, bavlnenej utierke alebo vo froté uteráku v dostatočne pevnej taške zabraňujúcej ďalším zraneniam. Nikdy nechytajte rybu holými rukami.

Urobíte pre kapra viac?

Sledujte pozorne a ak máte podozrenie, že sa s kaprami zaobchádza ešte horšie, ako je nevyhnutné, upozornite predajcu a urýchlene kontaktujte príslušnú Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu. Dokumentujte a posielajte na adresu kampane.sz@gmail.com